Een overzicht van mijn collectie schilderwerken van gecultiveerde en gemuteerde vogels welke gehouden worden in de vogelhouderij maar soms ook gewoon een leuk tafereel in de natuur.

uit 1999 tot 2020 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Twee jonge Splendid parkieten (Blauwe witbuik)

2020

De Splendids  bewonen een groot gebied van Australië waar ze zich ophouden in Acacia struiken, eucalyptus bomen en heesters langs de steenachtige heuvelruggen .
Het verspreidingsgebied is zo groot dat ze moeilijk te vinden zijn. 
Ze leven in gewoonlijk paarsgewijs, maar soms worden ook grotere groepen waargenomen. 
Door het groene rugdek vallen ze bijna niet op bij het zoeken naar voedsel op de grond, maar de op kleur zijnde mannen  (colourfull) vallen wel op wanneer ze in het spinifex (grassen) aan het eten zijn. Omdat de Splendid leeft in vrij droge gebieden,er wordt gezegd dat ze van de dauw of het opnemen van vochthoudende planten al genoeg vocht tot zich krijgen. Deze twee rakkers zijn jongen van dit jaar en een mutatie welke Blauw genoemd word en soms als bijnaam 'witbuik'.

De Gloster (Consort & Corona) kanarie

2020

De Gloster is een van de kleinere soorten postuurkanaries en de bekendste doordat hij er gezond en apart uitziet. Hij kweekt ook vrij makkelijk. De Gloster Fancy, ook als Gloster kanarie genoemd, is in te delen in twee groepen: de Gloster Consort en Gloster Corona. Dit staat voor Gladkop en Kuif. Mits goed gefokt, volgens de standaard van de N.B.v.V., dan is het een dankbaar tentoonstellingsvogeltje.

De Rood Mozaïek kanarie

2020

De Rood mozaiek is een zogenaamde vetstofkanarie (zonder streepjes dus) die én de roodkleur én de tekening heeft over gehouden aan het inkruisen van de kapoetsensijs in de kanarie. Na selectie kwam er een mooie tekening uit en heeft men dat vast kunnen houden. Een mooi contrastrijk vogeltje dus.        

De Zwart met geel kanarie (klassieke kleurkanarie)

2020

De standaardeisen van deze klassieke kanarie is o.a. dat de oxidatie van het ZWART zich maximaal moet manifesteren in de bevedering. De rug en de flanken vertonen goed afgetekende zwarte strepen die afsteken tegen een sterk geoxideerde ondergrond zonder zichtbare phaeomelanine. De melanine moet vanaf de snavelbasis vertrekken. De poten, nagels en de snavel zijn zwart.  Ja, kunt er heel wat van vinden maar als de kweker bevlogen is dan krijg je toch wel erg mooie vogels.

De Japan Hoso kanarie

2020

De Japan Hoso is een vrij jong postuurkanarie ras. Pas in 1977 werd dit ras door de C.O.M.  (Confédération Ornithologique Mondial) erkend en in de (zogenaamde) standaard opgenomen. De Japan Hoso is een kleinere uitgave van de Glasgow Don (de oudste vorm van de Scotch Fancy) en heeft dan ook als opvallend kenmerk het halve maan of cirkelvormig lichaam.  In Japan wordt de Japan Hoso in handgemaakte kooien, vervaardigd uit hout en bamboe tentoon gesteld.  In Europa is de “Japan Hoso” sinds eind jaren ’50, begin jaren ’60 te vinden. 

'Gewoon' een geel (intensieve) kanarie!

2020

Dit is NIET de wildkleur (al denkt men dat vaak wel) maar een kleur(mutatie)slag in het vraagprogramma van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers en heeft de laatste 15 á 20 jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Een gewilde vogel bij vele kleurkanariefokkers. Het zijn vaak mooie showvogels, niet alleen perfect geel maar ook heel mooi van model. Niet te vergelijken met de vele andere kleurslagen bij onze kanaries. In vergelijk met de kleur wit zijn er bij de kleur geel veel meer mogelijkheden. Niet alleen in het intensief en schimmel, maar ook in het mozaïek. Ook in het ivoor en met of zonder rode ogen. In Nederland wat minder bekend, zelfs gele vogels met witte vleugels. Er zijn dus veel uitdagingen.

De Norwich kanarie

2019

De indrukwekkende Norwich kanarie; deze gigant is met zijn oorsprong in Norwich (Engeland) de grote broer van de Gloster consort kanarie. De Norwich is een mooie gevulde vogel die menig liefhebber aanspreekt op de tentoonstelling door zijn imposante gestalte en rustige uitstraling. 

Kapoetsensijsjes, Carduelis cucullata

2019

De kapoetsensijs (Carduelis cucullata) is een bedreigde vogelsoort uit het noorden van Zuid-Amerika. De vogel wordt veel gekweekt maar is wel een beschermde vogel.

Kleurkanaries, Lipochroom

2019

Kleurkanaries, Lipochroom. Vetstof was de oude benaming maar ik vind het eenvoudiger deze de rood mozaiek te noemen en een gele kanarie. Er zijn honderden soorten kanaries. Dit zijn twee types.

Kromsnavels

2019

Twee kromsnavels, links een agapornis en rechts een Forpus. Er zijn ook vele soorten kromsnavels met de mooiste kleuren.

Mozaïek kanaries

2019

Twee mozaiek kanaries. De Agaat rood mozaiek (rechts) en de Agaat geel opaal mozaiek (Links.). Er zijn honderden kleuren en types kanaries, wist u dat?

Neophema Splendida (Turquois cinnamon)

2019

Een mutatie van de Neophema Spledid parkiet. Kleur is Turquois cinnamon. Het is een mannetje. Wordt regelmatig in de vogelhouderij gefokt. Een mooie mutatie.

Wildzang, Goudvink, Groenvink (ook wel groenling genoemd)

2019

Twee iconen in de wildzangfokkerij. De Goudvink en de Groenvink. Twee toppers.

Spanish Timbrado

2006

De Spanish Timbrado is in Nederland, en Spanje als moederland, een veel gehouden zangkanarie met een pittig temperament.

IJseend op het nest

1999

Ter gelegenheid van onze nieuwe woning (Type IJseend) deze aquarel gemaakt. Een vogelkenner zei dat het een man was maar ik waag het te betwijfelen omdat meestal de vrouwtjes het broeden voor de rekening nemen.